Merhabalar,
Ağırlıklı olarak .NET framework'ünde yazılım geliştiren bi yazılımcıyım. Bi arkadaşım kendisine MikroC öğretmemi istedi. Elektronik benimde ilgimi çeken bir konuydu fakat daha önce hiç PIC ile muhattap olmadım bu yüzden birkaç sorum var. Kısaca yanıtlarsanız sevinirim.
1-) C# bilen birisi için MikroC öğrenmek ne kadar zor olabilir? Daha doğrusu MikroC de ekstra ne öğrenmem gerekir?
2-) Ne tür devreler gerekir? Fiyatları nasıldır? Devreleri nereden temin edebilirim? Devre tasarımını nereden öğrenebilirim?
3-) Basit, sensörlü bir robot yapmak ne kadar maaliyetli olur? Örneğin çizgi izleyen bi robot... Ve ayrıca düzenli çalışmayla(hergün) böyle bi robot yapacak seviyeye gelmem ne kadar zamanımı alır ? (Devre bilgim pek yok, yazılım bilgimin yeteceğini düşünüyorum.)
Teşekkürler
PIC - MicroC için Gerekenler?
3
●909
- 13-02-2013, 21:23:41merhaba,
micro c, hi-tech c, css c.. çok önemli değil çünkü hepsi C dili o yüzden aralarında sadece derleyicindeki farklılıklar mevcut. bu farklılıklar her pic çeşidine göre de değişiyor. mesela bazı picler usb destekliyken bazıları değil..bunlar için iligli usb kütüphanesinin fonksiyonlarını incelemen gerekiyor..
genel olarak temel C bilgin varsa kod yazmakta problem olmaz. sadece giriş çıkış için değer atamasını/okumasını bileceksin, registrylara ulaşmayı, pwm, ccp, timer, a/d converter gibi spesifik konular üzerinde yoğunlaşacaksın.. bunlarda bi kaç fonksiyondan öte şeyler değiller.. zaten çok ağır bir dili yok. en yüksek konusu pointer kullanmaktır daha gerisi de temel programlamadır..
giriş yaptıktan sonra sorularına cvp vermeye çalışayım
1- sanırım yukarda verdiğim şey bu sorunun cevabı olmuştur.
2- ilk olarak bir pic programlayıcısına ihtiyacın var. piyasada çakma ürünler mevcut. genelde kaliteli programlayıcı olarak pickit2 ya da 3 ün çakmalarını bulabilirsin. 30 lira 40 lira 50 lira .... değişiyor..
pic programlayıcının usb destekli olması önemli, yoksa seriport ile programlamak biraz daha uğraştırıcı..
bir mikrodenetleyicinin içine hex yazılımını atarız. nasıl windows için executable dosyası exe ise pic için de hexdir. derleyiciler ilgili kodu (c,asm,basic..) hexe çeviriyor bu sayede mikrodenetleyiciler de bu kodları yorumlayabiliyorlar.
öğrenme aşamasında hazır kitleri kullanabilirsin. bunlar hazır devre olarak satılır ve fiyatları 100 tl den baya fazladır. yanında bir de kitapçığı olur oradaki kodları pic e yazarak başlarsın sonra da pic i bu kitlerde denersin. örnek olarak bir yürüyen ışık devresi yapmak istiyorsun. bunun kodunu elindeki kit in giriş çıkışını gözönüne alarak yazarak yürüyen ışığı kit de çalıştırabilirsin.
kit i biraz daha açarsam; birden fazla elektronik devreyi barındıran büyük bir devre ve ismi deneme kartı olarak geçiyor.. bununla yazdığın kodları deneme şansın var. satın alman şart değil, kendi devreni de yapabilirsin ama bunun için elektronik bilgisi gerekmekte..
http://www.denizelektronik.com/
http://www.expkits.com/
bu iki sitede hem pic programalmayıcı hem de deneme kartını bulabilirsin.
3- fiyat olarak pek bir şey diyemem.. mekanik kısımları saymazsan devre maliyeti de çok yüksek değildir ortalama 25-50 lira arası tutar.en pahalı şey pic olur genelde. ama sıcaklık sensörü kaliteli bir şeyse o da pahalı olabilir.. eğer göz kullanacaksan o da çeşidine göre pahalı olabilir.. kalite ve yeterlilik fiyatının kıstasıdır. tabii bir de yaşadığın il önemli. karaköyde bulabilirsin her şeyin ucuzundan ama bozuk olma ihtimalleri de var. bunu gözönüne alarak satıcıya iade şartı koyabilirsin..
robot yapmak sadece elektronik bi iş değil, bu işin mekanik kısmı ve yazılım kısmı da var. sensör kontrolünü daha doğrusu analog veriyi işlemeyi öğreneceksin. tabii robotun hızı için de pwm gerekli.. hazır devreleri vardır elbet piyasada ama bunu kendine göre değiştirebilmelisin. zaten montaj kısmı da zor olacak senin için. çünkü henüz direnci görmemişsen uygun değeri bulmak ya da diyotu doğru bağlamak, transistörün backlarını ölçüp bağlamak volatını vermek v.s. biraz işini zorlaştırabilir. temel elektronik bilgin yoksa işin daha zor. yani anlamakta zorlanırsın. şahsen bu işin kitapla olacağını da düşünmüyorum, ben bu işin akedemik eğitimini aldım 8 yılona dayanarak kitap ile olabilecek bi iş olduğunu sanmıyorum. teorik olarak bilmek farklı bir şey ama pratik çok daha farklı bir şey. ama yine de şansını dene belki başarabilirsin neden olmasın.. sadece zorlanacaksın.. henüz bir devre bile yapmamışken baskı devreyi düzgünce çizmek, aside atıp çıkarmak, motorla delmek, malzemeleri düzgün takım lehimlemek.. sıkıntılı işler.. tabii denemelerini önce breadboard denilen boardlarda denemekte fayda var. bilgisayarda simülasyon ortamında da %100 net olarak test edemesen de devre çizim programı olarak isis, baskıdevre çizim programı olarak da ares i tavsiye ediyorum (ikisi proteus olarak geçiyor) isis de devreleri çizip bilgisayarda simulasyon yapabilirsin. ancak dikkat etmen gereken oradaki malzemeler ideal malzemelrdir yani gerçekte olmayan şeylerdir. bir lede 100 volt versen de orada çalışır
toparlarsam; süreç kolay bir şey değil ama çok zevkli. ben elektronik, yazılım ve mobil platformalarını birleştirebiliyorum çünkü o tarz eğitimler aldım ve bu tarz projeler geliştirdim. bu iş cidden zevkli ama çok emek harcadım. yıllarıdr uğraşıyorum ve hala çok eksiğim var. çünkü her şey sürekli gelişiyor. her ne kadar bu pic programlama olayı çok yavaş ilerlese de o da gelişiyor. daha iyi işler çıkarmak için arm cortex, fpga gibi şeylere yönelmek gerek ama bu da biraz zor. gerek malzeme bulma konusunda gerek yazılım örnekleri bulma konusunda. ama profesyonel olarak bu piyasada pic yerine onlar kullanılıyor.
umarım kafandaki bazı soruların yantılarını bulmuşsundur.. başarılar dilerim
ertan - 13-02-2013, 22:01:23Öncelikle vakit ayırıp bu kadar uzun bi yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim. Zevkli şeyler ve edinilebilecek güzel bi hobi. Bu yüzden bizde ufak-tefek şeyler yaparak uğraşmak istiyoruz. Biraz araştırma yapmıştım, sizin söylediklerinizle fikirlerim daha da netleşti. Hazır kitlerle başlamak istemiyorum açıkcası. Sıfırdan neyin ne olduğunu kağıt üstünde öğrenip, kafamdaki soru işaretlerini giderdikten sonra uygulama yaparak çalışmayı tercih ediyorum. Yazılıma da böyle çalışıyorum. Bu konuda bana kaynak önerebilir misiniz? Kitap olabilir, bi site olabilir... Bu işi sıfırdan ve ezbercilik yaptırmadan anlatan bi kaynağa ihtiyacım var.
- 13-02-2013, 22:21:21elektroniğin pratiği olmadan öğrenilmeyeceğini düşünüyorum. bilgisayar yazılımı çok farklı bir şey, elektronik farklı bir şey. ikisini aynı kefeye koyamazsın öğretim yöntemlerinde bile. yani en fazla teorik olarak bilirsin, transistör nedir dediğimde akım yükselten bir eleman diyebilrisin ama bunun pratikte hiç uygulamasını yapamazsın.. IC akımını hesaplarsın ama gerçekte bu akımı kullanacak sistemi çalıştıramazsın..
o yüzden elektronik kursu almanı tavsiye ederim, var mıdır bilmiyorum. kitap ile işin teorisin öğrenirsin.pratiğini de biri olmadan yapabileceğini sanmıyorum. biz temel olarak elektrikten başladık sonra elektroniğe geçtik ve elektronik dediğimiz şeyde devasa bir kodu. temel elektronik, logic devre elektroniği, endüstriyel elektronik, .... diye gider. pic için bu yazdıklarımı bilmen gerekecek eğer kendi başına bir şeyler yapacaksan. yoksa hazır devreler için basit düzeyde elektronik bilgisi yetebilir ama emin değilim onun için de.. bu şekilde başlayan hiç elektronikçi görmedim. hobi ile uğraşanlar var ama onların yaptığı şey hazır modülleri birleştirmek, başka bi şey değil
neyse kitap tavsiyesi olarak bilmiyorum hangisi iyidir.. bizim lisede kullandığımız temel elektronik kitabı
http://www.idefix.com/kitap/temel-el...BSLE6E7MTUV1JO
buydu. elektroniği öğrenmeden pic yazılımına daha doğrusu devre sistemine geçmeni tavsiye etmem. çünkü en basit pic devresi bile direnç ve led içeriyor. hadi direnç neyse de ledin çalışma mantığını bilmek gerek, bir sonraki aşama 7 segmentli displayler, bunun ortak anot katotu var bunları pic kitapları detaylı anlataz, anlatsa bile pratikte çözebileceğin şeyler değil.
normalde insanların heveslerini kırmamaya özen gösteriyorum. benim üstüne parmak basmak istediğim nokta teorik ile pratiğin uygulanabilik açısından farklı olması. kitaptan okuduğun şeyi birisi olmadan uygulayamazsın. diyot tek yönlü akım geçirir demek ile diyotun çalışma prensinini bilmek farklı birşey, onu devrende led olarak (led diyot) kullanmak farklı bir şey ya da doğrultmaç olarak..
bunlar şahsi görüşlerim tabi. pratikle eğitim gördüğüm için böyle düşünüyor olabilirm ama lisede bile elektronik mühendisi abilerimizden çok daha fazla şey bilirdik çünkü onlar da pratik denilen bir kavram yoktu.
diyeceklerim bunlar.. kolay gelsin